mhi - اندروکارنگی کیست ؟ | کارآفرینی خیر و موثر در صنعتی شدن امریکا

اندروکارنگی کیست ؟ | کارآفرینی خیر و موثر در صنعتی شدن امریکا

کارنگی : مردی که ثروتمند بمیرد، بی آبرو مرده‌است. اندوخته‌های مالی تان را هرگز به بازماندگانتان نسپارید، چون بر روی پای خویش نخواهند توانست ایستاد.

کارآفرینان
اندرو کارنگی

 

1835. تولد.
1848. نقل‌مکان خانواده به منطقة آلگنی  در نزدیکی پیتسبورگ  در ایالت پنسیلوانیا . کارنگی که در آن زمان 12 سال بیشتر نداشت، در یک کارخانة تولید پنبه مشغول به کار شد.
1870. ساخت نخستین کورة بلند .
1874. افتتاح کورة ذوب فلزات در برادوک .
1880. فعالیت 24 ساعتة این کارخانه با سودی 2 میلیون دلاری.
1881. ثبت این شرکت به نام شرکت کارنگی براس .
1882. کارنگی سهام شرکت تولید کُک (زغال‌سنگ) هنری فریک  را خرید.
1886. نگارش کتاب دموکراسی پیروزمندانه.
1889. نقل‌مکان به نیویورک برای ادارة واحد تحقیق و توسعه در فرآیند تولید فولاد. نگارش مقالة «اصول ثروتمندی». تولید فولاد به میزان 332111 تن.
1899. تولید فولاد به میزان 2663412 تن. خرید کامل شرکت فریک.
1901. فروش شرکت کارنگی به شرکت فریک و پایرپونت مورگان ، به ارزش 500 میلیون دلار.
1919. درگذشت.

 

پیشینه و ظهور اندرو کارنگی


اندرو کارنگی در 25 نوامبر سال 1835 در دانفرملاین  متولد شد. در سال 1848، رکود اقتصادی پدر کارنگی را وادار ساخت تا با خانواده به ایالات متحده مهاجرت کند. این خانواده همراه دیگر مهاجران اسکاتلندی، در آلگنی واقع در نزدیکی پیتسبورگ اقامت گزید و اندروی 12 ساله در یک کارخانة تولید پنبه مشغول به کار شد.


چندی بعد، او کار در این کارخانه را رها کرد و به‌عنوان پستچی در دفتر تلگراف پیتسبورگ مشغول به کار شد. توماس اسکات ، رئیس راه‌آهن بخش غربی پنسیلوانیا که از توانمندی‌های کارنگی آگاه بود، او را با حقوق 50 دلار در ماه که در آن زمان حقوقی عالی برای یک مرد جوان بود، به عنوان منشی خود استخدام کرد. در واقع این اسکات بود که با نشان‌دادن درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری در شرکت‌های تازه تأسیس، کارنگی را در مسیر پولدار شدن قرار داد. کارنگی با پولی که از مادرش قرض کرده بود و با راهنمایی اسکات سهام شرکت آدامز اکسپرس  را خرید. کمی پس از آن، او مقدار دیگری پول قرض کرد تا در یک شرکت تولیدکنندة واگن‌های راه‌آهن سرمایه‌گذاری کند.


در طول جنگ داخلی آمریکا، کارنگی همراه با اسکات به واشنگتن رفت. با شکل‌گیری اتحاد در آمریکا، او جانشین اسکات شد و ریاست بخش غربی راه‌آهن پنسیلوانیا را بر عهده گرفت. اما انگیزه کارآفرینی او در این سمت ارضاء نشد و کارنگی راه‌آهن را رها کرد تا یک شرکت تولید پل‌های فلزی به نام  شرکت پل‌های کیستون  بنا بگذارد. او در چندین سرمایه‌گذاری مشترک دیگر هم شرکت کرد که همة آن‌ها موفقیت‌آمیز بود.

 

لحظات مهم زندگی کارنگی


در حالی که کارنگی با همه توان در ایالات متحده مشغول کار و فعالیت بود، هنری بسمر  که یک تاجر و مخترع بود، در انگلستان بر روی فرآیندی تولیدی کار می‌کرد که می‌توانست کل صنایع تولیدی جهان را متحول سازد. فرآیند بسمر، تولید صنعتی فولاد را از آهن امکان‌پذیر می‌ساخت. کارنگی که اغلب از انگلستان بازدید می‌کرد در یکی از همین سفرها با بسمر آشنا شد. این ملاقات بسیار خوش‌یمن بود.


کارنگی پس از بازگشت به ایالات متحده، در سال 1870 شرکت کارنگی و مک‌کندلس  را تأسیس کرد که نخستین کورة بلند او بود. کارنگی کورة خود را در برادوک ساخت و این کارخانه تا سال 1880 توانست با فعالیت 24 ساعتة، از سودی 2 میلیون دلاری برخوردار گردد. در سال 1881، این شرکت با نام کارنگی براس به ثبت رسید. در سال 1882، کارنگی شرکت تولید کک هنری فریک را خرید.


7 سال بعد، کارنگی به نیویورک رفت تا به تحقیقات خود در فرآیند تولید فولاد ادامه دهد. او شش ماه از سال را در کنار خانواده‌اش در اسکاتلند می‌گذراند.

 

تفکر کارنگی در مورد نحوه هزینه تروتش

 

کارنگی بیشتر ثروت خود را صرف تأسیس موسسات سودمند همگانی مانند کتاب‌خانه‌ها و مدارس و دانشگاه‌ها (همانند دانشگاه کارنگی ملون) کرد. وی در مدت عمر خود ۳۰۰۰ کتابخانه عمومی (همانند کتابخانه مرکزی سیاتل) تأسیس نمود، این کتابخانه‌ها در شهرهای مختلف آمریکا، کانادا، انگلستان، نیوزیلند، اسکاتلند و در فیجی با صرف بیش از ۶۰ میلیون دلار ساخته شدند و در اختیار عموم مردم قرار گرفتند. او همین‌طور قریب ۳۵۰ میلیون دلار صرف ساخت اماکنی همچون تالار کارنگی و حمایت از برنامه‌های فرهنگی نمود. او تلاشهای زیادی برای گسترش صلح در جهان نمود. تأسیس دادگاه بین‌المللی لاهه در هلند یکی از فعالیتهای او در زمینه صلح جهانی است. با توجه به علاقه وافری که به شهر زادگاه در اسکاتلند داشت مبلغ هنگفتی از ثروتش را صرف ساخت ورزشگاه‌ها وسایر مکانهای فرهنگی وهنری در آنجا کرد. همچنین بسیاری از شعرا، نویسندگان، ادبا و محققین برای انجام کارهای فرهنگی و هنری خود از کمکهای او بهره‌مند می‌شدند. او معتقد بود هر فرد ثروتمندی که با نشان دادن شایستگی‌هایش ثروتش را از جامعه بدست می‌آورد بایستی بخش مازاد بر نیازش را به جامعه برگرداند تا بتوان صاحب جامعه بهتر شد. به گفته او:

مردی که ثروتمند بمیرد، بی آبرو مرده‌است. اندوخته‌های مالی تان را هرگز به بازماندگانتان نسپارید، چون بر روی پای خویش نخواهند توانست ایستاد. به هیئت و بنیاد نیز وامگذارید، چون عاقبت بر خلاف خواسته‌هایتان عمل خواهند کرد. ثروتتان را خود وقف کنید، نه بعنوان بخشش و صدقه، بلکه بعنوان هدیه به موسسات عمومی که در خدمت بشریت می‌کوشند.

 

ما حصل و نتیجه زندگی کارنگی


کارنگی نقشی برجسته در صنعتی شدن ایالات متحده داشته است. او از یک پسرک فقیر اسکاتلندی به یکی از ثروتمندترین مردان جهان تبدیل شد که این امر واقعاً بی‌نظیر بوده است. موفقیت‌های کارنگی درحالی به‌دست می‌آمد که اودر معرض انتقادهای زیادی قرار داشت. برخی کارنگی را خودپسند، مستبد و خودرأی می‌دانستند. ولی دیگران او را یک کارآفرین خردمند، خیرخواه و روشنفکر برمی‌شمردند. از میان خصایص کارنگی می‌توان به تیزهوشی او اشاره کرد. او فردی فرصت‌طلب بود که همواره بر اساس استعداد درونی و ذاتی خود عمل می‌کرد. کارنگی از هر فرصتی برای توسعة کسب و کار بهره می‌برد. مثلاً وقتی از «پرنس ولز» برای افتتاح راه‌آهن پنسیلوانیا دعوت کرد، سعی کرد آینده این حرفه را تضمین کند تا موقعیت اجتماعی خویش را.
همواره از کارنگی به‌عنوان یکی از شخصیت‌های تأثیرگذار بر کسب و کار جهان یاد می‌شود. او بخش زیادی از موفقیت‌های خود را مرهون اعتقادات اخلاقی خویش است. کارنگی صندوقی را برای «توسعة بشریت» بنا نهاد. انستیتو کارنگی در پیتسبورگ، انستیتو فن‌آوری کارنگی، انستیتو کارنگی در واشنگتن و سه هزار کتابخانة عمومی که با مساعدت او ساخته شدند، از جمله اقدامات اخلاقی کارنگی محسوب می‌شوند.
وقتی «سلطان فولاد» در سال 1919 دنیا را وداع گفت، ثروتی 350 میلیون دلاری از خود بر جای گذاشت.

 

برای اطلاعات بیشتر
کتب:


امپراطوری کسب و کار، اندرو کارنگی، 1902
اندرو کارنگی: زندگی و دورانش، جیمز ماکای، 1998

وب‌سایت‌ها:


www.carnegie.org، شرکت کارنگی در نیویورک

نظرات
دیدگاه ارسال کنید